Godsaker

 

Maträtter

 

Drycker

 

Soppor

 

Kakor

 

Godis

 

Tårtor

 

 

 

Godis!

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipi scing elit. Mauris facilisis augue non elit. Maece nas pulvinar, urna ac lobortis iaculis, odio nibh ultricies eros, at adipiscing diam lorem et felis. Nulla consectetuer adipiscing nibh.

 

Nam rhoncus, urna nec ornare aliquet, est risus luctus augue, ut mollis quam magna ut tellus. Integer hendrerit, dolor et tristique tempor, lacus augue

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Säkerhetsvarning!

Var försiktig när du värmer mjölk!!

Det far lätt över.

 

 

 

 

kola

                                                                                 

  1. Blanda socker, vispgrädde, sirap och ev kakao i en jtockbottnad stekpanna.
  2. Låt bubbelkoka ca 40 min. Rör om då och då med en träsked.
  3. Smörj en liten ugnspanna, ca 20*30 cm. Häll i kolasmeten. Ställ svalt så att det stelnar.
  4. När kolan har har stelnat en aning, skär fyrkantiga kolor med en vass, oljad kniv. (Olja på knivbladet gör att kniven inte fastnar när du skär).
  5. Ta sedan smörpapper och klipp ca 6*6 cm stora kvadrater, som du sedan kan ha som omslagspapper till kolorna.

 

 

 

Ingredienser:                                   

 

2 dl socker

2 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

4 msk kakao (om du vill göra chokladcola)

                             

Säkerhetsvarning!

Var försiktig när du värmer mjölk!!

Det far lätt över.

 

 

 

 

Godis i varm choklad

                                                                                 

  1. Rör ihop kakao, socker och mjölk.
  2. Häll över het mjölk.
  3. Toppa med lite vispad grädde och 2 marshmallows. Ev kanel eller kardemumma.

 

 

 

Ingredienser:                                   

 

2 tsk kakao

1 msk socker

2 msk mjölk

vispad grädde

2 marshmallows

Ev kanel eller kardemumma

 

                             

Säkerhetsvarning!

Var försiktig när du värmer mjölk!!

Det far lätt över.

 

 

 

 

Knäck-kola

                                                                                 

  1. Blanda socker, sirap och grädde i en gryta, gärna plastbelagd. Koka häftigt 15-20 min.
  2. Häll lite av den heta smeten i en kopp med kallt vatten. Går smeten att forma till en rund kula är den färdig, annars får smeten koka några minuter till.
  3. Ta grytan åt sidan och blanda i matfett (och mandel).
  4. Häll upp smeten i knäckformar på en plåt.
  5. Låt knäcken svalna.

 

 

Ingredienser:                                   

 

2 dl socker

2 dl ljus sirap

2 dl vispgrädde

(3 msk hackad sötmandel)

 

 

                             

Säkerhetsvarning!

Var försiktig när du värmer mjölk!!

Det far lätt över.

 

 

 

 

Gelégodis

                                                                                 

  1. Olja in antingen silikonformar eller mjuka isbitsformar.
  2. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
  3. Blanda glukos, socker, och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka till 122 grader.
  4. Värm under tiden de urkramade gelatinbladen med ca 2 msk vatten långsamt i en kastrull och rör försiktigt tills gelatinet är helt upplöst. Obs! gelatinet får absolut inte koka!
  5. Ta sockerlagen från värmen och blanda i det smälta gelatinet, aromen samt karamellfärgen.
  6. Låt temperaturen sjunka till ca 70 grader. Fyll sedan formarna med massan.
  7. Låt svalna och stelna i rumstemperatur över natten.
  8. Rulla seda gelébitarna i strösocker. Gillar du sura godisbitar kan du blanda lite citronsyra i sockret som du rullar bitarna i. Eller strunta i socker och stryk i stället lite matolja på gelèbitarna så klibbar de inte.

 

 

 

Ingredienser:                                   

 

6 gelatinblad

50 g glukos

1 dl strösocker

2 1/2 vatten

6-7 droppar flytande arom/smaksättning, t ex hallon

karamellfärg

strösocker

citronsyra

 

 

 

                             

Säkerhetsvarning!

Var försiktig när du värmer mjölk!!

Det far lätt över.